jun
16

Domotica is the name of the game

posted on juni 16th 2014 in domotica & huis with 2 Comments

Ik heb weer een nieuw hobbyprojectje gevonden. Domotica. Deze naam is een samenvoeging van Domus (=huis) en tica (=informatica, telematica, robotica). Kort gezegd staat het voor het automatiseren van je huis. En dat is precies waar ik mee bezig ben.

Domotica staat nog aardig in de kinderschoenen. Dat wil zeggen, als je geen zin hebt om een compleet systeem te kopen, je huis compleet overhoop te halen en duizenden euro’s armer te zijn om er vervolgens achter te komen dat het toch niet helemaal precies doet wat jij wilt, maar aanpassingen niet echt meer mogelijk zijn. Als je dat geen onoverkomelijk probleem vindt, dan kun je prachtige systemen laten installeren in je huis. Maar laten we wel zijn: dat is slechts voor weinigen onder ons weggelegd.

De laatste paar weken is duidelijk geworden dat de grote techbedrijven domotica ook hebben ontdekt en Apple, Google en Microsoft zijn druk bezig de eerste stappen op dit gebied te zetten. Maar het zal nog wel even duren voordat we daar echte huisautomatisering in tegen zullen komen. Want, leuk dat je met een appje een lampje aan kunt zetten, maar dat is geen domotica.

Domotica is ’s avonds in het donker thuiskomen en terwijl je je straat in komt rijden en je telefoon connectie maakt met je wifi netwerk je buitenlamp automatisch aan gaat. Zodra je je voordeur open doet gaat het licht in de hal aan en het buitenlicht weer uit x minuten nadat jij naar binnen bent gegaan. Zodra je je huiskamer in komt branden de lampen daar al en het licht in de hal gaat automatisch weer uit. Je tv en mediaspeler springen automatisch aan zodra jij ‘Game of Thrones’ roept en start automatisch met de aflevering waar je bent gebleven. Enzovoort, enzovoort.

Domotica is dus een slim huis, waar de elektronica reageert op wat er gebeurt in je huis, of daar buiten. Heeft het al een week niet geregend en geeft de grondvochtigheidssensor aan dat het te droog is? Dan geeft de sensor een seintje en start automatisch de beregeningsinstallatie, tenzij de weersverwachting aangeeft dat het een dag later gaat regenen of er mensen in de tuin zijn. De sky is de limit!

Maar die sky is nog best ingewikkeld. Het is niet plug and play, maar eerst goed uitzoeken of het wel plugable is en vervolgens goed zoeken naar hoe je dat dan precies implementeert. En daar komt af en toe flink wat code aan te pas. En dat is precies de reden dat domotica zijn weg naar het grote publiek nog niet heeft gevonden. Daar ligt dan de schone taak voor Apple, Google en Microsoft. Over een jaar of tien, of misschien nog wel eerder is domotica net zo gewoon als internet nu. Maar om eerlijk te zijn heb ik geen zin om daar op te wachten.

Ik zit vol ideeën en ik ben nu al druk bezig. Ik heb een tweedehands domoticaservertje op de kop getikt op Marktplaats dat werkt met het open Z-Wave protocol (862 Mhz) (http://www.getvera.com) en een losse uitbreiding (RFXCom) op een andere frequentie (433 Mhz) en kan inmiddels de verlichting in mijn huiskamer automatisch regelen. Jeej!

Volgende stappen zijn de buitenverlichting voor en achter het huis, verlichting in de hal beneden en de overloop boven, beveiligingscamera’s aan de voor- en achterzijde, geschakelde rookmelders, automatisch rolgordijn en op termijn een nieuw, automatisch zonnescherm. Volgend jaar wil ik ook een beregeningssysteem in de tuin aanleggen dat geautomatiseerd kan sproeien. Uiteraard horen daar de nodige sensoren bij: bewegingssensoren, lichtsensoren, raam/deur sensoren, vochtsensoren etc. Kortom: genoeg te doen!

Ik ga proberen mijn vorderingen op dit gebied hier een beetje bij te houden.

Jeroen is tijdens kantooruren (en vaak daarbuiten) Servicemanager Radio bij de NPO. Thuis is hij vader van vier kinderen en lief van en voor zijn lief. En tussendoor doet 'ie niet zo veel. Soms wel. Vaker niet.