jun
21

Kaku is not the name of the game

posted on juni 21st 2014 in domotica & huis with 0 Comments

Zoals ik al eerder schreef heb ik een Vera 3 homecontroller als primaire domotica server in huis staan. Maar ik heb er ook een RFXCom transciever bijgekocht, als aanvulling. De Vera unit is puur voor Z-Wave apparatuur en met de RFXCom kun je ook apparatuur op de 433 MHz aansturen en uitlezen. Bijkomend voordeel is dat de apparaten die werken op de 433 MHz een stuk goedkoper zijn dan Z-Wave apparaten.

Ik ben zeer enthousiast over Z-Wave. Het is een open protocol, het is twee-weg communicatie, stabiel en veilig. Maar het is wel vrij kostbaar. Voor een eenvoudige schakelaar betaal je zo veertig euro. Ondanks dat je er aardig wat voor terug krijgt is dat toch best prijzig.

De RFXCom heb ik gekocht om toch ook eens te kijken hoe bijvoorbeeld Klik Aan klik Uit apparaten het doen. Klik aan Klik Uit (Kaku) is een Nederlands merk dat sensoren, schakelaars en afstandsbedieningen levert die werken op 433 MHz. En het is gewoon te koop bij de bouwmarkt op de hoek. Ook wel handig, want Z-Wave spullen kun je alleen kopen bij gespecialiseerde webshops.

Dus ik sluit mijn RFXCom nietsvermoedend aan en probeer de schemersensor die ik erbij had gekocht aan de praat te krijgen. Maar wat schetst mijn verbazing? Ik zie opeens allemaal Kaku apparaten verschijnen die niet van mij zijn, maar die ik wel kan bedienen.

Om eerlijk te zijn vond ik de volgende regel in de handleiding van RFXCom al een beetje raar: “zodra er een apparaat, dat zich binnen de ontvangst van de RFXCom bevindt, wordt ingeschakeld, dan wordt er een ‘new device’ aangemaakt.” Dat klopt dus inderdaad. En het feit dat deze apparaten in de huizen van mijn buren staan maakt voor de RFXCom dus niets uit.

Ik heb inmiddels vijftien apparaten in mijn interface staan die ik kan bedienen zonder dat ze van mij zijn. Het is best grappig om de lampen van de buren aan te doen, maar na twee keer is daar het grapje ook wel vanaf.

Blijft hangen de conclusie dat Kaku voor mij in ieder geval uit den boze is als schakelmateriaal. Ik hou wel van veiligheid en blijf wat dat betreft lekker bij Z-Wave. Dan maar een paar euro meer betalen.

Een Kaku sensor is nog tot daar aan toe, die is alleen maar uit te lezen. En iemand anders heeft er weinig aan om te weten dat de vochtigheidsgraad in mijn tuin 68% is. Desondanks blijf ik het vreemd vinden dat dit zomaar open is. En ik zal binnenkort mijn buren laten weten dat ik hun verlichting kan schakelen.

Jeroen is tijdens kantooruren (en vaak daarbuiten) Servicemanager Radio bij de NPO. Thuis is hij vader van vier kinderen en lief van en voor zijn lief. En tussendoor doet 'ie niet zo veel. Soms wel. Vaker niet.